Γιατί γράφουμε; (η απάντηση της Λαμπρινής)

Με τη meta-kinisi θα ήθελα να προωθήσουμε την αναγνώριση των συγκοινωνιακών θεμάτων ως θεμάτων κοινωνικής πολιτικής που απαιτούν ανθρωποκεντρική ανάλυση. Συχνά τα συγκοινωνιακά θέματα αντιμετωπίζονται ως θέματα τεχνικής φύσης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έμφαση στα θέματα της κυκλοφοριακής συμφόρησης ή της ταχύτητας των αυτοκινήτων σε πολλές μελέτες που γίνονται για να δικαιολογήσουν ή να απορρίψουν ένα συγκοινωνιακό έργο. Χωρίς να υποβαθμίζουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της κίνησης στις ζωές όλων μας, υπάρχουν πολλά άλλα ερωτήματα που είναι συνήθως πιο σημαντικά, καθώς επιδρούν άμεσα στην ποιότητα ζωής όλων μας. 

Έτσι, κάποια από αυτά τα θέματα που ελπίζω να αναδείξουμε με τα άρθρα και τις συνεντεύξεις μας είναι: 

  • Η σχέση των μεταφορών με την κοινωνική (αν)ισότητα. Τα συγκοινωνιακά δε φαίνεται να αναφέρονται συχνά ως σημαντικός παράγοντας ή αιτία ανισοτήτων και αποκλεισμού στην Ελλάδα, αλλά έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο αποδεικνύουν το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το πως είναι διαμορφωμένο το σύστημα μεταφορών στον αποκλεισμό ομάδων όπως τα άτομα με αναπηρίες, οι ηλικιωμένοι, και τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα.  

  • Το πως επηρεάζουν οι τρόποι μετακίνησης και τα συγκοινωνιακά δίκτυα τη σωματική και ψυχική υγεία όλων μας. Σίγουρα κι αυτό δεν είναι κάτι που ακούμε συχνά στην Ελλάδα όταν συζητάμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους καθημερινά. Παρόλα αυτά, η σχέση μεταφορών και δημόσιας υγείας γίνεται εύκολα κατανοητή αν σκεφτούμε την έλλειψη υποδομών για πεζή μετακίνηση και ποδήλατο στην Ελλάδα και το πως οι πόλεις μας όπως είναι σχεδιασμένες για τα αυτοκίνητα μας στερούν ευκαιρίες φυσικής δραστηριότητας. 

  • Τι χρειάζεται να κάνουμε για να μειώσουμε τους ρύπους του διοξειδίου του άνθρακα όσο γρήγορα απαιτείται λόγω κλιματικής κρίσης. Τα ηλεκτρικά οχήματα και άλλες καινοτομίες έχουν σίγουρα το ρόλο τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά από μόνα τους αυτά τα εργαλεία δεν αρκούν και δεν επιλύουν (κάποιες φορές μπορεί και να επιδεινώνουν) άλλα βασικά προβλήματα στα συγκοινωνιακά. Για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, χρειάζεται να αλλάξουμε το πόσο και πώς μετακινούμαστε εμείς και τα αγαθά που καταναλώνουμε. Αυτές οι αλλαγές σίγουρα δεν είναι εύκολες. Έτσι, το πως θα καταφέρουμε αλλαγές στον τρόπο που μετακινούμαστε με άμεσο και δίκαιο τρόπο, θα πρέπει να είναι βασικό αντικείμενο διαλόγου και ανάλυσης πάνω στα συγκοινωνιακά θέματα. 

Η meta-kinisi είναι ένας προσωπικός χώρος που εκφράζει τις δικές μας αξίες και ιδέες βασισμένες πάνω σε επιστημονικά δεδομένα, και στην επαγγελματική αλλά και βιωματική μας εμπειρία. Τέλος, ελπίζω να είναι ένας χώρος επικοινωνίας με άλλα άτομα που μοιράζονται τους ίδιους προβληματισμούς και ευκαιρία να μάθουμε για την αξιόλογη δουλειά άλλων συγκοινωνιολόγων. 

Η οδός Παναγή Τσαλδάρη μεταξ΄ύ Καλλιθέας και Κουκακίου. Αθήνα, Απρίλιος 2024.

Previous
Previous

Γιατί γράφουμε; (η απάντηση της Ιωάννας)