Γιατί γράφουμε; (η απάντηση της Ιωάννας)
Όσο απλή και αυτονόητη θεωρείται μια μετακίνηση από τα περισσότερα σχεδόν άτομα, άλλο τόσο είναι και πολύπλοκη. Διαφορετικοί άνθρωποι μετακινούνται για διαφορετικούς λόγους, με διαφορετικούς τρόπους, και φυσικά κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν όσο ή όταν θα ήθελαν. Το αν, πως και γιατί γίνονται οι μετακινήσεις σχηματίζεται μεταξύ άλλων από τις διαθέσιμες υποδομές, τις πολιτικές κάθε τόπου, τους πόρους που έχει το κάθε άτομο και τις επιθυμίες του. Στη meta-kinisi θέλω να γράψουμε για τις πολλές αυτές πλευρές των μετακινήσεων, κυρίως στην Ελλάδα.
Θέλω επίσης να γράψουμε για τις μετακινήσεις και τις συγκοινωνίες από πολλές οπτικές, καλύπτοντας εξίσου μεμονωμένες πλευρές τους, όπως για παράδειγμα το ποδήλατο, αλλά και αναλύοντας το ρόλο τους μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της οικονομίας. Η συνεργασία μου με τη Λαμπρινή μου δίνει ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο, καθώς συνήθως έχουμε διαφορετικά σημεία αφετηρίας στις αναλύσεις μας – αυτή το άτομο και εγώ το σύστημα.
Ένας ακόμα λόγος που γράφω στη meta-kinisi είναι γιατί πολύ συχνά τα συγκοινωνιακά δεν αναλύονται ως ένα κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα. Για παράδειγμα, προβλήματα με βαθιές κοινωνικές διαστάσεις όπως η οδική ασφάλεια ή το κόστος των μετακινήσεων αντιμετωπίζονται συχνά με αμιγώς τεχνικά μέσα και μελέτες. Αυτή η οπτική είναι αρκετά παγιωμένη στην Ελλάδα - εξάλλου η συντριπτική πλειοψηφία των συγκοινωνιολόγων είναι μηχανικοί.
Τέλος, γράφω στη meta-kinisi γιατί οι μετακινήσεις έχουν τεράστια σημασία στη δημιουργία μιας δίκαιης κοινωνίας με ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες για όλα τα άτομα, αλλά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη και η κατανόηση των μετακινήσεων μπορεί να βοηθήσει σε θέματα τα όπως:
· η ελλιπής προσβασιμότητα για ανάπηρα και εμποδιζόμενα άτομα,
· ο αποκλεισμός ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από την πρόσβαση στην αγορά εργασίας,
· η πρόληψη ασθενειών όπως το άσθμα και οι καρδιοπάθειες για τους κατοίκους πόλεων που ζούνε κοντά σε δρόμους με έντονη κίνηση και άρα θόρυβο και καυσαέριο,
· η μείωση της υπερσυγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα (περίπου ¼ των οποίων προέρχεται από τις συγκοινωνίες και ειδικά τα ιδιωτικά αυτοκίνητα),
· η ενίσχυση της οικονομίας σε επίπεδο γειτονιάς,
· η καλύτερη ένταξη των ηλικιωμένων και των εφήβων στην κοινωνία, και
· η βελτίωση της ποιότητας ζωής των νέων οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.
Έτσι, ελπίζω η meta-kinisi να βοηθήσει να διευρυνθεί η δημόσια συζήτηση για τα συγκοινωνιακά θέματα και τις μετακινήσεις στην ελληνική κοινωνία.